top of page
  • Writer's pictureSziveri Intézet

„Tanuld meg ezt a versemet” – újabb hagyatékkal gazdagodott a Sziveri Intézet

A közelmúltban a Villon-átköltések és a Pokolbéli víg napjaim legendás, s egyben vitatott megítélésű alkotója, Faludy György (1910–2006) Kossuth-díjas magyar költő, műfordító és író izgalmas örökségéből kerültek a Pannon Egyetem HTK Sziveri Intézetének szakmai felügyelete alá dokumentumok. A gazdag hagyatéki anyagban találhatók többek között verskéziratok, a költő idegen nyelvű könyveinek jegyzéke, politikai és történelmi tárgyú feljegyzések, valamint Faludy sokáig titkolt férfiszerelmének, Eric Johnsonnak címzett költemények, illetve 20. századi politikusokról és kulturális eseményekről készült fényképfelvételek.

Akárcsak a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték esetében történt, ezúttal is a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont Különgyűjteményi Kutatóterme ad otthont a dokumentumoknak, a muzeális értékű könyvtári dokumentumokra vonatkozó jogszabályok betartásával és a vonatkozó irányelvekre figyelemmel. Míg a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyaték tételes feltérképezését Arany Zsuzsanna, a Sziveri Intézet vezetője, a Faludyval kapcsolatba hozható dokumentumok lajstromba vételét Fekete Richárd, a Pannon Egyetem HTK oktatója végzi. Az irodalomtörténészi-filológiai munkával párhuzamosan az Egyetemi Könyvtárban zajlik az anyag könyvtári katalogizálása is, Sagmeisterné Patakfalvi Andrea szakmai irányításával.

A jövőben azonban nem pusztán forráskutatásokra és tudományos eredményeink közlésére koncentrálunk, hanem több olyan eseményt is szervezünk, melyek egyrészt a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyatékban rejlő kéziratokhoz és fényképekhez kapcsolódnak, másrészt a most érkezett Faludy-dokumentumegyütteshez köthetők. Az érdeklődők számíthatnak kerekasztal-beszélgetésekre az irodalomtörténész szakma legjobbjaival, társművészeti kitekintésekre neves alkotók segítségével, valamint konferenciára és kiállításokra. Célunk mindezzel az egykori alkotók szellemének átörökítése, valamint az irodalom(tudomány) kulisszatitkainak alaposabb megismertetése a nagyközönséggel. Programjaink élőben és online egyaránt „látogathatók” lesznek.


Hasznos linkek:

Fotók: Sziveri Intézet; Litera.hu; Magyar Interaktív Televízió; Port.hu


Comments


bottom of page